fredag 21 november 2014

Snart Jul

Nu har jag startat upp projekt JUL  hemma,   hämtat ner 5 stora kartonger med julsaker,  och 2 kartonger med julgranspynt från vinden.
Det är som julafton att öppna och kolla vad som ligger i lådorna... 
- kolla på den här !!
- Å den här fina !
- Den här köpte jag där  !!


Mina flickor är inte lika höga på julen som jag är,  men nåde om en tomte inte stod på rätt plats,  har tomten Bertil stått framför öppna spisen i 100 år så ska han vara där.  Och ja alla mina tomtar de större har namn... vi har Lennart, Bertil och Sigurd.


I många år,  försökte jag mig på att göra egna mintkyssar,   de gånger jag lyckades var lätträknade,  där i mot,  så sjönk antalet kastruller,  när Lasse efter stått och o gnidigt ett tag, så gav han upp och den åkte den i soporna. 
Å varje jul sa han samma sak - Ska du verkligen ?   - Det finns färdiga i affären !  - Du kommer få kastruller i julklapp,  bara så du vet !!
Jäfla lustigkurre !!    Så jag gav upp,  vem fan vill få en kastrull i paketet..   Och faktum är att NK gör världens godaste mint kyssar...
Men chokladkola, och pepparkakas knäck brukar det i alla fall bli,  och små kakor.
Stora julbaket går av stapeln, någon vecka innan,  för på julafton fikar vi till Kalle Anka.  
Måste bara ha mandelformar som man fyller med grädde, och hjortronsylt,  det är jul det !


Det är tomtar i Overdose,  hemma,  glitter,  och ljus,  röda  och vita spetsgardiner i köket, det doftar av nejlika, och kanel...  dock är jag så usel på det här med blommor,  inga överlever hemma hos mig,  därför så har jag bara orkideer,  de tål en hel del. Så vid första advent,  inhandlas ett antal julstjärnor,  och med vetskapen att jag dagen före dopparedagen,  har tagit livet av dem,  och får inhandla nya.
Det spelas julmusik, och det städas,  fönstren samtliga putsas vid 1:a advent,  alla handbroderade dukar som jag sytt, stryks, och läggs ut,  stora blockljus som sprider värme och mys.
golven torkas,  möblerna poleras,  det är gardiner som skall bytas, och så ska alla och allt julpynt ställas ut... nu är det första julen i lägenheten,  så inget har sin givna plats,  det blir mycket som skall passas in, vilket fönster skall ha stjärna,  hur ska ljusslingan på ballkongen sättas upp...   har alla ljusstakar klarat flytten....   Var ska granen stå ??  
Och det där med gran,  vi har under alla år, haft en riktig gran,  men nu funderar jag på att köpa en fake,  och det är bara för att komma undan med inte ha en gran i bilen,  man blir ju inte av med barren den lämnar,  och vad gör jag med granen efter jul... kan man, får man slänga den i grovsoporna ??
Måste ju ha en gran,  för alla fina glittriga julgrans kulor,  i alla färger,  finns de som kör tema i granen,  alla kulor i samma färg... Inte jag,  här är det ALL IN,  så mycket det bara går, så pass att vi brukar binda fast den i väggen bakom,  för annars tippar den,  och det har hänt, så en jul hade vi halva glaskulor i granen, skärvor av allt det fina... och det är ju så mysigt att på julaftons morgon tassa upp, och tända granen,  som balsam för julefriden.


Så igår, tog jag min ann sovrummet mitt,  putsade fönstret,  upp med rena gardiner,  sen är det bara hänga dit julstjärnan, klappat och klart...
Har plockat fram alla mina jul kok böcker,  det kan ju dyka upp något gott !


Let it begin !!   Merry Christmas !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar